Tagasi

Eesti vibulaskur alistas Järvakandi Openil maksimumtulemuse

Möödunud nädalavahetusel toimus Järvakandi vibustaadionil 42. korda rahvusvaheline vibuvõistlus Järvakandi Open 2011, mis kolmandat aastat oli nimetatud ka Toomas Kivilo mälestusvõistluseks. Osalesid laskurid viiest riigist (Eestist, Lätist, Leedust, Rootsist ja Soomest) ja tulemuste tase oli kõrge.

Võistluse silmapaistvaimaks tulemuseks võib nimetada Järvamaa Amburite Klubi laskuri Evert Ressari uut Eesti rekordit harjutuses FITA-1, mis nüüdsest on 1389 silma (eelmine oli 1385). Võistluse sees lasi Ressar 30 meetri distantsilt maksimumtulemuse ehk 360 silma, mis on samuti uus Eesti rekord (eelmine oli 359).

Harjutuses FITA-1 saavutas sportvibu naiste klassis koduväljakul ülekaaluka võidu Anneli Preimann tulemusega 1287 silma. Meeste samas klassis võidutses 1306 silmaga Aki Virtanen Soomest Wilhelm Telli klubist. Naiste plokkvibu klassis võitis 1353 silmaga Jelena Babinina Leedust Kaunase vibuklubist.

Pühapäevast võistluspäeva alustati segavõistkondade (mixed team) võistlusega. Sportvibu arvestuses võidutsesid Laura Kourula ning Antti Mansukoski Soomest Tampere klubist.
Plokkvibu klassis olid parimad Jelena Babinina ning Vladas Šigauskas Kaunase vibuklubist. Sportvibu klassi naiskondade arvestuses võitis Riia Amazones. Meeste arvestuses võitis Wilhelm Tell Soomest, plokkvibu klassis Kesk-Soome võistkond.

Individuaalvõistluses lasti pühapäeval set-süsteemis duelle (lastakse 3-noolelisi seeriaid, iga seeria võit annab 2, viik ühe ja kaotus 0 punkti – võidab see, kes esimesena 6 punkti kogub). Meeste arvestuses võitis teist päeva järjest soomlane Aki Virtanen. Naiste sportvibu klassis võitis Laura Nurmsalu Viljandi Spordikoolist. Plokkvibu parimad olid mõlemad Kaunasest - Jelena Babinina ja Vladas Šigauskas.

Vibuklubi Ilves president Raul Kivilo jäi võistlusega rahule: „Mina hindan kordaminekut selle järgi kui hästi sportlased end sellel võistlusel tunnevad. Tagasiside oli väga positiivne – see tähendab, et ka mina olen rahul. Tunnen uhkust, et mu isa mälestusvõistlusel soovisid osaleda laskurid seitsmest riigist.“ Siiski viitas ka ühele murepunktile: „On ülimalt kahju, et Ukraina vibulaskur Dmitry Lvovskyy teel võistlustele Vene ametnike tõttu tagasi koju pidi pöörduma. Juba paar aastat on kehtetu nende seadus, mis nõuab vibude jaoks relvaluba ja spetsiaalset transiitluba. Paraku ei ole see muutus veel kõikide ametnikeni jõudnud, kuid loodame, et tulevikus midagi sellist enam ei juhtu.“ 

Võistluste peakorraldaja Siret Luigel jätkus kiidusõnu koostööpartneritele: „On tõeliselt tore, et ka praegusel ajal leidub kodumaiseid toetajaid. Hea on, et kui rahaliselt toetada pole võimalik, toetatakse toodetega. Kirsiks koogil olid kindlasti Premia Vana Toomase jäätised Toomas Kivilo mälestusvõistluse puhul. Muidugi poleks ma selle kõigega üksi hakkama saanud – abiks olid nii tublid klubikaaslased, tragid vabatahtlikud kui kohalikud ettevõtted.“

Kinnituse sellele, et võistluste korralduslik pool oli kõrgel tasemel, andis rahvusvahelise kategooria vibukohtuniku Ringa Baltrusaite hinnang: „Minu arust võiks see korraldustiim ette võtta ka mõne maailma tiitlivõistluse korraldamise – kõik sujus nii hästi.“ Korraldajad siiski tiitlivõistluse läbiviimisele veel ei mõtle. „Kui suudame Järvakandi Openist teha maailmareitingu võistluse, siis esialgu oleks seegi suur samm edasi,“ arutles Siret Luik tulevikuplaanide üle.

Vibulaskurite hooaeg jätkub käesoleva nädala lõpus Türil, kus 13.-14.augustil toimuvad 50.Eesti meistrivõistlused.